Keresés ebben a blogban

2012. július 8., vasárnap

Ünnepek: Kedvenc Olasz éttermeink Budapesten


"Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata.Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben. S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre." (Márai Sándor: Füveskönyv Az ünnepekről)
Születésnap, névnap, évforduló: különleges alkalmak. Ilyenkor szívesen megy az ember különleges, szívet melengető éttermekbe, helyekre, kicsit néha egy más világba. Ilyenek számunkra a budapesti olasz éttermek. Ebben a "rovatban" összegyűjtöttem kedvenc helyeinket, melyeket szívből ajánlok.

Fogadjátok szeretettel!



Trattoria Toscana - az autentikus - romantikus Toszkána!


Első, és legkedvesebb helyem a Trattoria Toscana - egy kedves meglepetés, egy 1 hónapos "évforduló" jut róla eszembe. Igen, ilyenkor az ember még ezt is ünnepli. Hóesés, hideg, de az étterem így is - és ennek ellenére - egy csodálatos világba repített minket: az autentikus Toszkánába! Isteni a lasagne, és a "Budapest legjobb pizzája" címet sem méltatlanul nyerte el a hely. Gyümölcsös finom vörösbor, úri pincéri ajánlás.
A helyszín csodálatos, a képek elgondolkodtatóak: vajon kik ezek az emberek, hol élhettek, mit szerethettek, milyen álmaik, vágyaik voltak. Az ételek (és desszertek!!) kiválóak. Én a Tiramisut kóstoltam, és a Panna Cottát, igazi remekművek!

Csak ajánlani tudom. Aki többet szeretne tudni róla: http://toscana.hu/rolunk/

Elérhetőség, asztalfoglalás: http://toscana.hu/
1056 Budapest, V. kerület, Belgrád rakpart 13. Telefonszám: +36 1 327 0045


 





A JUVENTUS helye: Millennium da Pippo


Ide már sokszor visszatértünk. Egyszerűen imádnivaló! Olaszos, zenés, focis, és jókedvű. Ezekkel a szavakkal tudnám leírni. A kockás asztalterítők, az olasz beszédtől, zenétől és finom illatoktól telt étterem egy igazi olasz kisvendéglőt hoz Budapest szívébe, az Andrássy útra. Juventus rajongó (barátnője) ként igazi meglepetés volt, amikor a csapat zászlóját, és a híres 2006-os VB győztes olasz csapatot láttuk viszont képeken, zászlókon keresztül. Sőt, még a pizzák is róluk vannak elnevezve, így ehetünk itt Totti, Buffon, Del Piero pizzát is, és még milyeneket! A Lasagne itt borsóval készül, kicsit besamelesebb, de nagyon finom, a pizzák hamisíthatatlanok, a panna cotta olyan, amilyennek lennie kell! Enyhén remeg a tányéron, várva hogy megegyük. Az illatok és berendezés itt is nagyon jó. Lent a vendéget szintén saját borok, és szépen kikészített olaszos dekoráció és egy hűtőben desszertek sora várja!

Csajokkal, Fiúkkal, barátokkal, de romantikázni is tökéletes helyszín!

Elérhetőség, asztalfoglalás:  http://www.millenniumdapippo.hu/ 
Millennium da Pippo, Andrassy ut. 76, Tel. (06 1) 374 0880






IL TERZO CERCHIO - a legbonyolultabb nevű olasz étterem...


..de amikor megértettem a jelentését (a pokol harmadik bugyra) és a hozzá tartozó körítést.. (ide helyezte Dante híres művében a torkoskodókat, már egyből könnyebb volt megjegyezni. "a harmadik bugyor: il terzo cerchio..(kiejtve: il terco cserkhio) "A mi poklunkban a finom, friss étel a büntetés."  - szól az étterem Ars Poetica-ja. Mondanom sem kell nagyon büszke voltam, amikor gond nélkül ki tudtam ejteni olasz kollégáim előtt, és elmesélni hozzá a történetet ..:)
A helyről: Nagyon barátságos, és családias étterem! Mellettünk egy fiatal pár vacsorázott kisbabával, melyhez még egy pár és még egy baba csatlakozott. Olyan gondtalanul hozták a székeket, hogy le a kalappal. A hely pedig lenyűgözött. Az épület belső borítása, a szép boltívek ennek az étteremnek is egy külön hangulatot kölcsönöznek, mintha egy pincében lennél vendég, ami mégis elegáns, tradícionálisan olaszos. Nagyon tetszett. Előételnek bőséges szalámi és sajttálat rendeltünk, mely nagyon finom és változatos volt, már ettől jól laktunk! a kihozott friss bagettekkel egyetemben. De még főételt és desszeret és persze a kihagyhatatlan eszpresszot is kértünk a végére. Úgy sétáltunk haza mint két kis hordó.. De az élmény megérte!  

Visszatérünk még!  

Elérhetőség, asztalfoglalás: http://www.ilterzocerchio.hu/
1074 Budapest  Dohány utca 40. Telefon: 06 1 354-0788

Ami jó hír, van házhozszálltás is 11.00-22.45 óráig, ha igazán ínyenc pizzát akar valaki, bár így a hely és kiszolgálás nyújtotta élmény kimarad.






 


Folytatjuk ...............


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése